Therapieën

U kunt bij ons terecht voor de volgende therapieën:

Als gevolg van de diabetes kunnen er lichamelijke problemen optreden, zoals hart- en vaatziekten en zenuwschade (neuropathie). Door zenuwschade vermindert het gevoel in de voeten en wordt het niet opgemerkt als er een wond ontstaat. Als het bloed ten gevolge van hart- en vaatziekten minder goed stroomt in benen en voeten, kan een wond mogelijk slecht genezen of zelfs leiden tot amputaties van (een deel van) uw voet(en).

Samen met de podotherapeut kunt u een op maat gemaakt behandelplan opstellen om uw risico op voetproblemen bij diabetes zo laag mogelijk te houden. Denk hierbij aan schoenadviezen, het regelen van pedicurezorg en podotherapeutische zolen. Het doel is om uw voeten zo goed als mogelijk te beschermen en wonden te voorkomen. 

Onder het kopje ‘Diabetes Voetzorg’ vindt u uitgebreide informatie over het vaststellen van uw zorgprofiel.

Onze teennagels hebben veel te lijden. Ze worden betrapt, gestoten, verkeerd geknipt of in niet goed zittende schoenen gestopt. Daar komt nog bij dat ze (letterlijk) een ‘ondergeschoven kindje’ zijn als het gaat om verzorging.

Klachten

Oorzaken genoeg dus om problemen te krijgen, zoals ingroeiende teennagels. Bijkomende reden van een ingroeiende teennagel kan overigens ook de vorm van de nagel zelf zijn, zoals een te bolle vorm. Hierdoor komt er meer druk te staan op de nagelwal, met als gevolg irritatie of zelfs een ontsteking. Een teennagel (en zeker van de grote teen) is over het algemeen zeer hard en kan in de huid gaan drukken. Maar normaliter zijn deze klachten goed te verhelpen en met goed advies te voorkomen of te verminderen.

Behandeling

Uw podotherapeut gaat eerst op zoek naar de oorzaak van het ingroeien. Een evt. nagelpunt wordt verwijderd en de ontsteking verzorgd. Daarbij krijgt u een (schoen)advies om herhaling te voorkomen of te verminderen. In het geval van een te bolle nagel kan ook een nagelbeugel een oplossing zijn. Daarmee wordt de druk van de nagelwal gehaald of zelfs de vorm van de nagel wat gecorrigeerd. Een regelmatig bezoek aan een pedicure voor wat extra verzorging (en evt. knippen van moeilijke nagels) kan ook een preventieve werking hebben.

Bij een instrumentele behandeling kunnen in combinatie met andere therapieën overmatige eeltvorming, kloven en likdoorns worden verwijderd. Als uw (medisch) pedicure uw nagels, eelt of likdoorns niet kan behandelen, bijvoorbeeld als u een risicovoet heeft, kan dit door de podotherapeut worden gedaan.

Met name bij patiënten met diabetes, reuma en vaatlijden komen wonden voor aan de voeten welke langdurig kunnen bestaan. De podotherapeut behandelt de wond door het dode weefsel om de wond te verwijderen en de wond drukvrij te leggen, zodat deze voldoende rust krijgt om te genezen.

Wanneer een nagel een afwijkende vorm heeft kan deze te veel in de huid drukken waardoor een ingegroeide nagel kan ontstaan. Bij een afwijkende vorm van de nagel (veelal een bolle vorm) kan er orthonyxie toegepast worden om de nagel te corrigeren. Dit is een beugeltje van een verchroomde draad welke om de nagel wordt geplaatst. De vorm van de nagel wordt hiermee gecorrigeerd en ingroeien wordt voorkomen. 

Merkt u dat uw tenen niet helemaal recht staan of drukken uw schoenen pijnlijk tegen uw tenen? De podotherapeut kan een orthese maken om een scheve stand van uw tenen te corrigeren. Een orthese kan drukplekken en wrijving op of tussen uw tenen voorkomen en verminderen. Een orthese kan gemaakt worden van verschillende materialen, afhankelijk van uw klachten en de stand van uw tenen. Op die manier is de podotherapeut in staat om een orthese te maken die past bij uw klachten.

Podotherapeutische zolen, ook wel steunzolen of inlegzolen genoemd, kunnen u helpen om van uw voetklachten af te komen. Podotherapeutische zolen ondersteunen uw banden, spieren en gewrichten om u beter en comfortabeler te laten lopen. Daarnaast kunnen de zolen uw stand en looppatroon verbeteren. Tegenwoordig passen therapeutische zolen in veel confectieschoenen. Afhankelijk van uw behoeftes kunnen uw zolen aangepast worden.  Om tot de juiste zolen te komen, wordt een digitale scan van uw voeten gemaakt. Voor beide voeten wordt een specifieke zool ontworpen. Via een volledig geautomatiseerd CadCam systeem zullen dan uw zolen worden gefreesd en daarna (handmatig) worden afgewerkt. Het grote voordeel van dit systeem is de nauwkeurigheid waarmee wordt gewerkt en het maken van eventueel extra zolen is hierdoor een stuk sneller (en daardoor tegen een gereduceerd tarief) te realiseren.

Reuma is een verzamelnaam voor meer dan 200 verschillende reumatische aandoeningen. Deze aandoeningen hebben te maken met het bewegingsapparaat in je lichaam: botten, spieren, gewrichten en/of pezen. Reuma komt op alle leeftijden voor, er zijn ook kinderen met een vorm van reuma. Bijna 2 miljoen mensen leven dagelijks met pijn, stijfheid en vermoeidheid als gevolg van hun ziekte. De meeste vormen van reuma zijn behandelbaar maar niet te genezen. De meest bekende vormen van reuma zijn fibromyalgie, artrose, reumatoïde artritis (RA), jicht, bechterew, artritis psoriatica en juveniele chronische artritis. 

Een veel voorkomend probleem bij reumapatiënten is het ontstaan van voetklachten. De ontstoken gewrichten maken dat het lopen en staan erg pijnlijk kan zijn. De podotherapeut kan de voetklachten die door de reuma ontstaan zijn behandelen en verlichting bieden. 

Afhankelijk van de klacht kunnen schoenadviezen worden gegeven. Schoenen zijn een belangrijke factor bij het ontstaan en/of voorkomen van klachten.

Shockwave therapie wordt o.a. ingezet bij chronische klachten. Bij een chronische klacht is het herstelproces vertraagd omdat het lichaam de klacht heeft geaccepteerd en daarom geen nieuwe signalen afgeeft om deze te herstellen. ESWT (Extracorporeal ShockWave Therapie) behandelt met kleine schokjes de aangedane plek om de chronische klacht om te zetten naar een acute klacht. Hierdoor geeft het lichaam weer de nodige signalen af om het natuurlijke herstelproces weer te activeren. 

Voordelen

– Weinig bijwerkingen. Wel kan direct na de behandeling een lichte roodheid of zwelling ontstaan.

– Pijnverzachting en herstel van de volledige mobiliteit al mogelijk na enkele dagen.

– Behandeling van de oorzaken in plaats van de symptomen.

– Kortdurende behandeling (5 tot 10 minuten per sessie)  

– Grote kans op succes zonder geneesmiddelen of chirurgie.

De podotherapeut past shockwave therapie toe bij

–  Plantaire fasciïtis oftewel peesbladontsteking bij de hiel (hielspoor)               

 – Chronische pijn aan de achillespees (achillodynie) of andere pezen in de voet.

Door middel van vilt kan een drukplek of wond tijdelijk drukvrij gelegd worden. Dit zorgt voor een betere kans op genezing. Vaak is hiermee het probleem opgelost. Het kan ook een manier zijn om de tijd die nodig is om een orthese of zolen te maken, te overbruggen. 

Side Bar